COLUMN
Samen kijken wij
alvast naar morgen
drs. Th.J.F.M. (Theo) Bovens
Voorzitter Comité van Toezicht Operationeel Programma Zuid-Nederland 2014-2020
Commissaris van de Koning in de provincie Limburg
COLUMN
drs. Th.J.F.M. (Theo) Bovens
Voorzitter Comité van Toezicht Operationeel Programma Zuid-Nederland 2014-2020
Commissaris van de Koning in de provincie Limburg
Maar liefst 140 gefinancierde projecten. Een volume aan Europese subsidie van 78,8 miljoen euro. Al 34 afgeronde projecten en een investeringsimpuls van in totaal zo’n 325 miljoen. Indrukwekkende cijfers die de innovatieve kracht van Zuid-Nederland reflecteren. Een innovatieve kracht die vorm geeft aan de economie van de toekomst en aan maatschappelijke opgaven, zoals de transities in de zorgsector, de bouwsector, de energievoorziening, het mobiliteitssysteem en duurzaamheid.
Deze innovatieve power komt niet zomaar ergens vandaan. Het is het gerichte resultaat van een intensieve samenwerking tussen drie provincies, van de verbinding tussen overheid, ondernemers en onderwijs én van de combinatie tussen kennis en betrokkenheid van ondernemende koplopers in Zuid-Nederland. Samen zorgen ze voor een een vliegwieleffect voor innovatie.
De voorbeelden van projecten die de innovatieve kracht van Zuid-Nederland illustreren, zijn talrijk. Zo werken Limburgse bedrijven momenteel samen aan de 100% Limburg Bike: een zeer licht, sterk en geavanceerd fietsframe. In Zeeland zal de eerste autonome vrachtwagen binnenkort de openbare weg op gaan. En in Noord-Brabant werken projectpartners samen aan het meest duurzame onderwijsgebouw ter wereld.
En niet alleen binnen de drie Zuid-Nederlandse provincies zoeken ondernemers, overheid en onderwijs elkaar op. De verbindingen overschrijden ook de provinciale grenzen. Bijvoorbeeld om relevante bedrijven, met name in het mkb, en kennisplatformen uit verschillende sectoren bij elkaar te brengen. Om zo samen het Zuid-Nederlandse innovatiesysteem te versterken.
Maar de drie O’s steken ook de provinciegrenzen over om human capital voor het mkb beter te ontsluiten, om zo actuele uitdagingen op het gebied van logistiek, transport en supply chain te kunnen oplossen. En ze werken samen om de agrofoodsector te ondersteunen bij de eisen op het gebied van voedselzekerheid, duurzaamheid en de snelgroeiende wereldbevolking.
De lijst aan succesvolle én impactrijke projecten uit het OPZuid-programma groeit gestaag. In dit jaarverslag en op de website vindt u een heel overzicht. En daar komen binnen afzienbare tijd nog een hoop nieuwe initiatieven bij. Er resteert immers nog een bedrag voor projecten die in het komend jaar geselecteerd zullen worden. De perspectieven voor de toekomst zien er dus goed uit.
En waar ik vorig jaar nog moest vaststellen dat het aantal projecten dat bijdroeg aan de energietransitie achterbleef bij andere prioriteiten, constateer ik nu juist een positieve wending. Deze is het gevolg van twee openstellingen van het programma die we in 2019 hebben gedaan.
De eerste call liep tot juni voor initiatieven die al startklaar waren. Deze eerste openstelling was zeer succesvol. Er zijn 25 projecten ingediend en het subsidieplafond werd bijna drie keer overschreden.
Een voorbeeld van een van deze projecten is het initiatief SMILE, dat staat voor: Sociaal-Maatschappelijke Innovatie Labs Energieneutrale Woningvoorraad Midden-Brabant. Dit project heeft als doel om lessons learned op het gebied van veelzijdige en integrale energietransitie, breed te delen, zodat deze transitie – ook elders – in een stroomversnelling terechtkomt.
De tweede call is sinds het einde van het jaar geopend, om in te kunnen spelen op o.a.het Klimaatakkoord, de Regionale Energiestrategie en het operationeel worden van Invest-NL. Deze call sluit op 25 mei 2020.
Ik daag mkb’ers, grotere bedrijven, kennisinstellingen, woningcorporaties, gemeenten en energiebedrijven in Zuid-Nederland uit om met innovatieve oplossingen voor energietransitie in de gebouwde omgeving te komen.
En hoe zit het dan met de periode ná 2020? Uiteraard zitten we niet stil. De voorbereidingen zijn reeds gestart. In april 2020 wordt de nieuwe Regionale Innovatiestrategie (RIS) vastgesteld. Deze RIS wil voor een impuls zorgen in de vijf grote maatschappelijke transities die in Zuid-Nederland én op (inter)nationale schaal spelen.
Innovatie zien we hierbij breder dan alleen technologische vernieuwing. Het gaat eveneens om economische en maatschappelijke impact en het versnellen van innovaties. Samenwerking tussen ondernemers – met name mkb’ers – met overheid en onderwijs, blijft hierin ook de komende jaren leidend. Via de website van Stimulus Programmamanagement houden we u op de hoogte.
Vorig jaar zei ik het al en ik benadruk het nu weer: transities houden niet op wanneer een programma stopt. De basis voor het samen werken aan oplossingen voor de uitdagingen binnen deze transities, wordt echter nú al gelegd. Door samen verder te kijken dan naar vandaag alleen.
Op naar morgen!
februari 2020